• BabuArt

A fejbábok, mint fejlesztő játékok

Frissítve: feb 25

A bábozás jótékony hatásairól számtalanszor meséltünk nektek. Oldalunkon részletes leírást is találhattok arról, hogy milyen módszerekkel és milyen területen érezhető a bábok hatása gyermekek esetében. Ilyen például a beszédkészség, szem- és kézkoordináció, kreativitás fejlesztése, memória és idegen nyelvtanulás. A kézbábok mellett azonban fejbábjainkról is érdemes szót ejtenünk, ha a bábozás pozitív hatásait hangsúlyozzuk. Összegyűjtöttük nektek, hogy miért érdemes fejbáb kínálatunkból válogatni gyermeketeknek, unokátoknak.


A bábjátékok során a gyerekek nem csak szórakoznak, de örömmel és játszva tanulnak, ami a szülők, pedagógusok számára is hálás feladat. A szerepjátékokról régóta tudjuk, hogy fejlesztik a kreativitást, hiszen más karakterek bőrébe bújva a gyerekek a fantáziájukra hagyatkozva alakítják a szereplőket. Ez a jelenség dominánsabb a fejbábokkal történő játékok közben, mintha kézbábokat használnának a gyerekek. Miért is van ez?


Míg a kézbábokkal történő játékok, mese dramatizálása közben a gyerekek a saját kezükkel formázzák meg a karaktert, tekintetük is a bábra szegeződik, addig a fejbábokban teljes lényükkel átszellemülhetnek és beleképzelhetik magukat az általuk megformált félős nyuszi, ravasz róka, játékos kutyus szerepébe. Míg a kéz- és kesztyűbábokkal történő játék során a bábok jótékony hatással vannak a kéz- és szemkoordinációra, addig a fejbábokkal hatásosabb a személyiségfejlődés, beszédkészség fejlődése, empatikus készségek fejlesztése és csoportmunka is.


A fejbábokkal zajló játékokat a dráma pedagógiában is szívesen használják a tanárok, óvónők, szakemberek. Amikor a gyerekek felhelyezik a fejbábokat és belépnek egy szituációba, amikben az általuk megformált karakter szemszögéből kell viselkedniük. Ilyenkor a konfliktusmegoldó készségük, érzelmeik kezelése, érveléstechnikájuk fejlődik, ami minden gyerek számára elengedhetetlen.


A dráma pedagógiai technikákat, a pszichodrámás gyakorlatokat, személyiség- és készségfejlesztő feladványokat kevesen használják gyermekek esetében, pedig jótékony hatásuk vitathatatlan. Vegyétek fel velünk a kapcsolatot és szerezzétek be iskolátokba, óvodátokba a számotokra tetsző bábokat. Várjuk jelentkezéseteket az info@babu.hu email címen!

0 megtekintés
  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Tel.: +36 20 458 4226

E-mail: info@babu.hu

5000 Szolnok

Tószegi út 43.

© 2017 BabuArt - Contact Nkft.