• BabuArt

Adventi készülődés a betlehemi királyokkal

Frissítve: feb 25


A karácsonyt minden évben izgatott várakozás és ünnepi készülődés előzi meg. A városok gyönyörű fénybe borulnak, kiállításra kerülnek a karácsonyfák és a szebbnél szebb betlehemek. Vajon tudjátok, honnan ered a betlehemállítás és kinek a nevéhez fűződik? Mi utánajártunk a kérdésnek! Olvassatok tovább, hogy megismerjétek az ünnepi hagyomány történetét!
A betlehemi szokás eredete.

Assisi Szent Ferenc remeteségben élt Greccio városka mellett. 1223 karácsonya előtt megkért egy János nevű gazdát arra, hogy a város melletti barlangban állítsanak fel egy jászlat, tegyenek bele szalmát, szamarat és ökröt. Ezután hívják oda a környékbéli pásztorokat, hogy élő alakokkal tudják feleleveníteni Jézus születésének napját. Az események újrajátszása hagyománnyá vált, számtalan templomban elevenítették meg az eseményeket élő alakokkal. Az egyház egy idő után megtiltotta az élő személyek játékát, így különböző figurákkal helyettesítették a szereplőket. A betlehemezés és a beöltözés elterjedt szerte a világban, a hagyományokat ma is őrzik.

Magyarországon Pécs városában található a legérdekesebb betlehem. A ferences templomban életnagyságú szobrokból készítették el a szerzetesek az ünnepi figurákat, amelyek között egy élethű elefánt is található

.

Tegyük érdekessé a betlehemezést a gyermekeknek is!

Miután megismertétek a betlehemezés történetét, otthon is elkészíthetitek gyermekeiteknek, unokáitoknak a saját betlehemeteket. Ha életre keltitek a történetet, a gyerekeknek sokkal érdekesebb és izgalmasabb lesz a mesébe öntött történelem. A betlehem megalkotását a fantáziátokra bízzuk, de adunk egy-két tippet a jó kivitelezés érdekében. Az alapot elkészíthetitek agyagból, hungarocellből, műanyagból, vagy akár még fából is. Ezután már csak a berendezések maradtak hátra, amihez textilre, szalmára, hurkapálcikára, esetleg egy kis ragasztóra lehet szükségetek. Miután elkészítettétek a betlehemet, már csak a szereplőket kell beszereznetek hozzá. A BabuArt betlehemi királyok bábcsomagjában megtalálhatjátok Mária, József, Gáspár, Menyhért, Boldizsár és a Kis Jézus alakját is.

Az adventi készülődés a legtöbb felnőtt és gyermek számára egy örömteli időszak, amikor a hétvégék során egy biztos program a gyertyagyújtás. Tegyétek különlegessé az idei ünnepet, készítsétek el saját betlehemeteket! Meséljétek el együtt gyermekeitekkel, unokáitokkal Jézus születésének történetét, hogy játszva tanulják meg az ünnep és a hagyományok eredetét! Ne felejtsétek el beszerezni a Babu kézbáb csomagot sem a valósághű történet érdekében!

Ti hogyan szoktatok készülni a karácsonyi ünnepekre? Nálatok milyen programokkal telik az adventi időszak? Írjátok meg nekünk hozzászólásban!

0 megtekintés
  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Tel.: +36 20 458 4226

E-mail: info@babu.hu

5000 Szolnok

Tószegi út 43.

© 2017 BabuArt - Contact Nkft.