• BabuArt

Ismerd meg a bábozás eredetét!

Frissítve: feb 25

A bábjáték sokunk gyermekkorábban nagy szerepet töltött be, többek között ezért is szeretnénk gyermekeinknek, unokáinknak megmutatni a bábozás örömét. Előfordul, hogy elgondolkodunk azon, hogy honnan is ered ez a fajta szórakozás. Tekintsünk vissza közösen a bábozás eredetére és ismerjük meg ennek az ősi játéknak a történetét. Olvassatok tovább!
Tudtátok, hogy a bábjáték a művészeteknek egy ősi ága? A legtöbb kutató a bábozás őshazájának Keletet tulajdonítja, azonban már Nyugaton is megjelent ez a tevékenység a legrégibb időktől kezdve. A legkorábbi feljegyzések Indiából erednek, ahol évezredek óta ismerték a bábjátékokat és fejlett technikával készítették a bábfigurákat. A 7. és 8. század előtt még leginkább vallási szertartásokhoz használták a bábokat, ezt követően váltak világi jellegűvé. India mellett Kínában, a Távol-Keleten és Kis-Ázsiában is népszerű művészeti ág volt, ahol többek között árnyjátékokhoz, bábelőadásokhoz használtak figurákat. A bábozás eredetének köszönhetően az ázsiai népek magas szinten művelik a bábozást, mint művészetet, ezért sokan úgy vélik, hogy utolérhetetlen és tökéletes technikával végzik.


A nyugati bábjáték eredete egyértelműen Keletről származik, hiszen Kis-Ázsián keresztül jutott el a Földközi-tengeren túlra, ahol egyik nép a másiknak adta a bábozás művészetét. Dél-Európában leginkább a kereszténység elmélyítésére, a vallás gyakorlására használták a figurákat, később pedig a forradalmi eszmék terjesztésére is alkalmazták. Az udvari és a népi bábszínház a reneszánsz korban kezdett el elkülönülni egymástól, így a népi bábjáték, mint a betlehemezés és bábtáncoltatás, váltak népszerűvé. A bábfigurákhoz különböző díszletet, bábszínházakat építettek, amelyek színesebbé, varázslatosabbá tették a játékokat a közönség számára is.


Számos országban megjelentek azok a bábhősök, akikhez lelkileg is kapcsolódik az adott nép. A magyarok szívébe Paprika Jancsi kicsit butácska, ügyetlenkedő alakja lopta be magát, míg a franciák népszerű figurája Guignol, az angoloké Puncs (Ludas Matyi megfelelője), a németeké Kasperl, az oroszoké Petruska, a délszláv népeké pedig Kuku Todor, akiknek mind nagy erőt tulajdonítottak.


Számodra létezik olyan figura, aki a szívedhez nőtt? Írd meg nekünk a bejegyzés alatt hozzászólásban! Ha gyermeked számára még nem szereztél be egy olyan bábot, ami a kedvence lehet és végig kísérheti őt útján, akkor nézz körül a Babu ujj-, kéz- és fejbáb kínálatában!

0 megtekintés
  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Tel.: +36 20 458 4226

E-mail: info@babu.hu

5000 Szolnok

Tószegi út 43.

© 2017 BabuArt - Contact Nkft.