• BabuArt

Ismerd meg a halloweeni beöltözés eredetét!

Frissítve: feb 25


Októberben már ellepik a boltokat a különböző narancssárga tök-dekorációk, szellemfigurák és az ijesztőbbnél ijesztőbb jelmezek. A hónap 31. napja a híres halloween ünnepe, amikor a gyermekek ellepik az utcákat, „Csokit vagy csalok!” mondatokkal beköszöntve a házakba. De honnan is ered a halloween, mint ünnep és a beöltözés hagyománya? Olvassatok tovább, bejegyzésünkből kiderül!Szinte mindenki úgy gondolja, hogy a halloween hagyománya Amerikából terjedt el Európa felé, azonban a gyökere valójában az ókori keltákig nyúlik vissza. A kelták naptárában október 31. jelentette az újév kezdetét, amikor a nyarat felváltotta a sötét és hideg tél. Ezen a napon egyszerre ünnepelték a Napistent és a Holtak Urát, hiszen úgy vélték, hogy ezen az éjjelen eltűnik a határ a halottak és az élők világa között, amikor a holtak szellemei visszatérnek az élők közé. Az ünnepet samhainnak nevezték, és ezen a napon különböző jelmezeket öltöttek magukra, amelyek állati bőrből és állatfejekből készültek. Úgy vélték ezekkel az öltözékekkel elbújhatnak az idegen, eltévedt lelkek elől.


A keresztény vallás elterjedése magába olvasztotta a shamain, kelta ünnepet is, azzal a különbséggel, hogy mindenszentek napjakor nem a visszatérő holt lelkeket, hanem a megtisztult és a mennybe kerülteket üdvözölték. Az angol nyelvterületen ezt az ünnepet all-hallowsnak hívták, a kelták pedig a samhaint all hallows eve-nek kezdték el nevezni, amiből kialakult a mai halloween.


Halottak napjakor, november 2-án a keresztények is beöltöztek, de az állatbőr helyett különböző szentek, angyalok és gonoszok személyét öltötték magukra. A 19. században már Amerikában is népszerű volt az ünnep, amikor a halottak és szentek tisztelete mellett különböző mulatságok is kötődtek hozzá. Ekkor indult csak be igazán a jelmezek gyártása, a 20. század elején már tömegesen kapni lehetett a különböző kosztümöket és egyre nagyobb jelentőséget szenteltek az ünnepnek.


Mára már mindenféle ijesztő vagy aranyos jelmez kapható az üzletekben és az interneten egyaránt. A BabuArt fejbábok és jelmezek között Te is találhatsz olyan öltözéket, amelyet biztosan örömmel visel gyermeked a halloweeni partyn. Rendeld meg számára az ijesztő farkas fejbábot, vagy válogass a különböző állatok között!

Mindenkinek ijedtségben és mulatságban gazdag halloweent kívánunk!

0 megtekintés
  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Tel.: +36 20 458 4226

E-mail: info@babu.hu

5000 Szolnok

Tószegi út 43.

© 2017 BabuArt - Contact Nkft.