• BabuArt

Itt a farsang, áll a bál!

Frissítve: feb 10


Az év első nagy eseménye a farsang, amikor gyermekek és felnőttek ezrei öltöznek be ötletesebbnél ötletesebb jelmezekbe. Az óvodákban és iskolákban hatalmas mulatság, jelmezverseny kíséri ezt az ünnepet. Olvassátok el gyermeketekkel, hogy honnan ered a farsangi beöltözés és milyen hagyományok kísérik ezt az ünnepet!
A farsang eredete

A farsangi időszak kezdete január 6-ra, vízkereszt napjára tehető, ami egészen a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig tart. A karneválok időszaka a közelgő tavasz örömünnepe, ami egyben a tél és a tavasz küzdelmét jeleníti meg. A farsang név német nyelvterülethez köthető, a „Fastenschank”, azaz „böjti kocsma” szóból ered, ami több átalakulás után nyerte el mai formáját. A böjti kocsma egy egyértelmű utalás a húshagyó keddre, az utolsó napra, amikor még alkoholos italt lehet fogyasztani a húsvéti böjt időszakában.


Farsangi beöltözés és egyéb hagyományok

A farsangi időszak leglátványosabb eleme a jelmezes felvonulás. Gondolhatunk itt a hazánkban igen népszerű mohácsi busójárásra, a riói vagy a velencei karneválra. Mohácson a hagyomány eredetét sokszor párosítják a törökűzés legendájával, amikor az őslakosok ijesztő álarcokba öltözve, különféle zajkeltő eszközökkel zavarták ki a törököket a város területéről.

A farsang zajos mulatsága egészen a középkorig vezethető vissza, amikor az emberek azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül és a gonosz szellemek életre kelnek. Jó kedvvel, jelmezes felvonulással, boszorkányégetéssel akarták elűzni ezen a napon a rossz lelkeket. Ezt a hagyományt a mai napig őrzik a falvakban, városokban. Az óvodákban és iskolákban farsang napján számtalan kisgyermek öltözik bohókás, ötletes jelmezekbe. Arról már írtunk nektek egy korábbi bejegyzésünkben, hogy milyen a tökéletes farsangi jelmez. Ha nincs ötletetek, mit készítsetek gyermeketeknek, látogassatok el a BabuArt webáruházba, ahol különböző fejbábok és overálok között válogathattok.

A farsang nem csak a jelmezekről, hanem az óriási lakomákról is szól. Gondoltátok volna, hogy a torkos csütörtök összekapcsolódik a farsangi időszakkal? A 40 napos böjtöt, ami hamvazószerdán kezdődik, már az azt követő napon felfüggesztették, hogy a farsangi lakomák maradékait el tudják fogyasztani, így erre a napra ráragadt a torkos vagy zabáló csütörtök neve. A cibere (többféle savanyú leves), a farsangi fánk, a töltött káposzta mind népszerű ételek a mulatságok során.

A farsangi időszak méltó lezárásaként húshagyó kedden szalmabábut vagy koporsót égetnek a mai napig, hogy jelképesen lezárják a farsangot és a telet.


Ti hogyan ünneplitek a farsangot? Milyen szokások élnek az óvodákban, iskolákban? Írjátok meg nekünk hozzászólásban!

0 megtekintés
  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Tel.: +36 20 458 4226

E-mail: info@babu.hu

5000 Szolnok

Tószegi út 43.

© 2017 BabuArt - Contact Nkft.