A bábozás hatása a fogyatékossággal élő gyermekekre

A bábjáték nemcsak a gyermek szórakoztatására használható fel, hanem eszköz a játék-diagnosztikában és a pszichoterápiában is. A játszó mozdulatok megfigyeléséből megismerhetjük a gyermeket, képet tudunk alkotni az általános mozgásfejlődéséről, a beszéd- és cselekvésbátorságáról, fogalomgazdagságának és fantáziájának minőségi fokáról, vagyis az egész gyermek értelmi, érzelmi, akarati életéről. Sőt, tudatalatti állapotáról, hiszen a gyermek játékában önkéntelenül megjeleníti, kivetíti szorongásait, problémáit is.

Bábjáték a tanításban, oktatásban

A bábozásnak mindenképpen helye van óvodákban, napközikben, és kiválóan használhatóak a nyelvtanulásban is, hiszen eredményesen fejleszti a beszédkészséget. A bábjáték színes világa örömérzetet, vidámságot kelt a gyermeki lélekben, s ez a beszédét is színesebbé teszi. A bábokkal történő mesedramatizálás, verselés, énekelgetés kiemelkedően fejleszti a szókincset, akár idegen nyelven is.

Bábjátékos mozgásterápia

A fogyatékkal élő gyermek mozgása gyakran eltér az épen fejlődött gyermekekétől. A báb ezen a téren is alkalmas eszköz a gyermek finom mozgásának fejlesztésére és a vele való játék elárulja a manuális ügyesség színvonalát. A bábjáték segíti a mozgások összerendezését, a hiányzó feltételes reflexek kifejlesztését, az ujjmozgások lazító gyakorlását, a mozgások játékos utánzását, végül az összetett, hasznos mozgás kialakítását.

Beszédhiba javítása

A közismert beszédhibák közül legnehezebben javítható a dadogás. Mivel a beszédhiba leggyakrabban szorongásból ered, a terápia során ezt szükséges feloldani. Ehhez a bábozás kitűnő eszköz lehet, hiszen a gátlásos gyermek a bábu álarca mögé tud rejtőzni, szorongását a bábura hárítja át, és álarcba öltözve, a saját izgalmát levetkőzve jut szerephez. Megfigyelhetjük, hogy a bábozó gyermek a legtöbb esetben nem is ejt hibát beszédében a bábjáték alatt, hiszen más emberként, egy szerepben lép fel, előző, szorongó önmagáról elfeledkezik.

A bábozás lélekgyógyító ereje

A magatartászavaros gyermekeket, akik gyakran minden közeledést visszautasítanak és a pszichológusok számára vizsgálhatatlanok, bábuval néhány perc alatt fel lehet oldani. Mivel a bábuval a gyermek önfeledten játszik, ez a körülmény kiválóan alkalmas arra, hogy rövid idő alatt természetes aktivitása közben figyeljük meg arcjátékát, mozgását, kézügyességét, beszédének formai és tartalmi részét, fantáziáját, intelligenciáját. A bábterápia hasznos módszer az agresszió mértékének megállapításában és annak oldásában, az indulatok levezetésében, a frusztráció csökkentésében.

Kérje egyedi ajánlatunkat!

  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Tel.: +36 20 458 4226

E-mail: info@babu.hu

5000 Szolnok

Tószegi út 43.

© 2017 BabuArt - Contact Nkft.